Ayuh Selamat Dunia Kita!

| |

assalammualaikum! hye kawan2!




wah! baru ja post kedua terus ajak selamat dunia! ya la kan dunia skang dah semakin/sangat tercemar.mentang2 lah background recycle kan! haha. aku tgok berita tadi tgok betapa trok nya dunia skang. ish2... So, ni lah giliran kita kalau nak tengok anak-anak cucu kita hidup tanpa pkai mesin tutup mulut. MUAHAHA! kesian.

so, kat sini aku ada 50 langkah cara macam mana nak selamat dunia. Fuyoo gila kentang sampai 50 nak ikot maksudnya ikot la yang mna yg bole ye -_-"





no 1, tanam pokok! tanam lah pokok apa2 pun asalkan ia dapat menukarkan karbon dioksida yg belambak kepada oksigen balik ok! :)




no 2, ialah tutup komputer kita pada wktu malam! dngn menutup komputer ia dapat menjimatkan 40 watt-jam per hari! Fuyoo bnyk tu!




yg no 3 pulak, bukan jgn makan! hehe tapi jadilah vegeterian seminggu skali je. ya la kan takkan nk mkan daging ja kan. selain tu bole jga diet. nak tahu x, ia memerlukan 2500 gallon air utk mnghasilkan 1 pound daging! gilakan!





no 4! paper! kitar smula paper sbb 63 juta surtkhbar dihasilkn di USA setiap hari! dan sbnyak 44 million di abaikan begitu ja. Dengan kitar smula newspper ari Ahad kita dpt mnyelamtkn lebih daripada setengah juta pokok setiap hari! so please ok =D




no 5, bag! katakn tidak pada plastik bag! kat U.S ja setiap tahun 84 billion! plastik bag digunkan dan 500 billion digunakan seluruh dunia! bnyak gila! pastu buang mcm tu ja kat dlm sungai, laut pastu rosak ecosystem ikan2 laa..ish2..SAY NO!





no 7, iaitu mandi! klau nak mndi tu jgn la berangan2 ala2 kat air terjun ka apa ka..guna sikit air dan pastikan bersih! atau mandi dgn partner.hehe. sah utk yg kawen jaa..blom jgn nk gatal. ;)





no 8, kertas. ni lain sikit klu sapa2 yg suka sgt nak print tu sila lah guna dua2 belah muka surat. jgn nak print belah depan jaa..blkg pun still bole guna. ingt pesan abg hafifi eeee geli. hehe




no 9, selalu tutup lampu bila kita tinggal bilk! bukan saja dpt mnjimatkan elektrik tapi dapt menyelamatkan dunia yaa!




no 10, sapa2 yg ada kereta tu tak payah nk tunjuk professional cuci2 sendiri bagai! bawak gi tmpt cuci kereta yg professional ya sbb klu semua p cuci kt tmpat yg btol air dapat dijimatkn 8.7 billion gallon air! gila byk!



huh! sebenarnya byk lagi nk share! lagi 40 langkah! tapi sepuloh ni la yg pling penting kot. hehe so ikot yaa kawan2 jgn mmbazir or sowhatever ingat2lah sama dunia kita ni ok.


see u soon.


be positive,
stay safe,
hafifi abu bakar.

6 Responses on "Ayuh Selamat Dunia Kita!"

  1. wah ! setuju sangat !! BTW,,nice blog :)

    hehe..thanks babe! hehe :)

    This comment has been removed by the author.

    nice blog!
    btw hrtu g shopping hr sabtu..n hr sabtu adelah hr tnpe plastik...so msukkan la dlm handbag...nasib baik beli buah epal..klu beli kangkung ngan belacan cmne??..

    sudi2 le dtg sini...
    http://sayasukanyanyi.blogspot.com/

    Thanks..hehehe..xpe lg klu beli belacan n kangkung! bayangkan tembikai letak dalam handbag! hehe

Post a Comment